Anjiyo Nedir?

Koroner anjiyografi, kalbi besleyen ve kan dolaşımını sağlayan koroner damarların, boyalı bir sıvı yani opak madde verilerek görünür bir hale getirilmesidir. En basit tanımıyla anjiyo yani anjiyografi, koroner damarların filminin çekilerek görüntülenmesi manasına gelmektedir. Tanı koyma işlemi ve görüntüleme tetkikidir. Damar açma yöntemi veya bir tedavi yöntemi değildir.

Koroner anjiyografi, minimal invaziv olarak denebilen, hastanın durumunu çok daha az bozan, ameliyat denilemeyecek bir prosedürdür. Gerekli olduğunda hayat kurtarıcı bir işlemdir. Kalp krizi, kalp spazmı  gibi rahatsızlıklar söz konusuysa koroner anjiyografi hayat kurtarıcı olabilmektedir. Anjiyo bir çok faydası olan bir işlemdir. Kalp damarlarında tam tıkanma veya darlık olup olmadığı Anjiyo işlemi sayesinde saptanır ve buna uygun olarak bir tedavi yöntemi belirlenir. İşlem sonrası hastanın damar yapısına göre,

  • İlaç tedavisi,
  • Stent/balon işlemi,
  • By-pass olarak isimlendirilen kalp damar ameliyatı önerilir.

Koroner anjiyografi, kateter laboratuvarında gerçekleştirilir.

Hangi durumlarda anjiyo gerekir?

  • Koroner kalp hastalığına özgü (göğüs ağrısı dışında) tipik belirtiler mevcutsa,
  • Hastada kalp hastalığına özgü tipik şiddetli bir göğüs ağrısı mevcutsa,
  • Hastada kalp krizi durumu söz konusu ise,
  • Farklı görüntüleme ve stres tetkiklerinde koroner arter hastalığı şüphesi olması durumunda,
  • Müdahale gerektiren kalp kapak hastalığının veya yeni tanı alınan doğumsal kalp hastalıkların saptanması durumunda,
  • Bilgisayarlı anjiyoda şüpheli durumların olması durumunda,
  • Efor testi sonucunun pozitif çıkması durumunda,
  • Eko sırasında kalp kasılmalarında yeni düzensizlik saptanması durumunda,
  • Bypass olan hastalardan tipik şikayetleri devam eden hastaların kontrolünün sağlanması amacıyla,
  • 40 yaş üzerinde ve önemli kalp hastalığı risk faktörleri mevcut olan hastada önemli bir ameliyat geçirilecekse,
  • Stent takılan ya da balon tedavisi uygulananlar hastalarda, yeni ve tipik şikayetleri yinelenen hastaların kontorlünün sağlanması amacıyla,


Kısaca kalbi besleyen damar hastalığı, kalp kapak veya kalp ana damar hastalığının tanısını koymada, kalp kası işlevini değerlendirme aşamasında ve buna bağlı olarak ileri tedavi yöntemini/yöntemlerini belirlemek için anjiyo yapılmaktadır.

Anjiyonun riskli bir işlem midir?
Koroner anjiyografi, sıklıkla hiçbir sorun yaşanmadan kısa sürede tamamlanan bir işlem olsa da, girişimsel bir tetkik yöntemi olması sebebiyle komplikasyon (istenmeyen olay) riski de taşımaktadır.

Anjiyo işlemindeki mevcut riskler aşağıdaki şekilde belirtilebilir;

Çok daha nadir görülen Major (büyük) olarak nitelendirilen komplikasyonlar;

  • Ölüm riski ortalama 1400 vakada 1 (%0.07);
  • İnme 1000 vakada 1 (%0.1);
  • Koroner arter zedelenmesi 1000 vakada 1 (%0.1);
  • Atardamar giriş yeri komplikasyonu 500 vakada 1’dir (%0.2).

Daha sık görülen Minör (küçük) komplikasyonlar ise geçici olup;

  • Giriş bölümünde kanama, hematom (kan pıhtısı),
  • Ritm bozuklukları,
  • Yalancı balonlaşma,
  • Kullanılan boyalı maddeye karşı duyarlılık/hassasiyet gelişmesi,
  • Vagal reaksiyon (kusma hissi, bulantı, soğuk terleme, tansiyon düşmesi, nabız yavaşlamasının görülmesi. Bu durum genellikle kanülün atardamara sokulması ya da atardamardan çekilmesi sırasında oluşur)

Anjiyo sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Anjiyo sonrasında hastalarımıza ilk tavsiyemiz opak maddenin vücuttan hızlı bir şekilde atılması için bol su içilmesi ve bol sıvı alınmasına dikkat edilmesi şeklindedir. Kalpte veya damarlarda bir problem görülsün veya görünmesin, kişilerin sağlıklı beslenme kurallarına uyması önemlidir.

Anjiyo normal hayatı kısıtlayan bir işlem değildir. Kasıktan yapılan işlemden ortalama 4-6 saat , koldan yapılan işlemden ise ortalama 2-3 saat içinde hasta mobilize olabiliyorken (Hastanın işlem sonrasında ayağa kaldırılıp yürütülmesi veya tekerlekli sandalyede oturtulması), 24 saat sonra da genellikle normal hayatına, işine, günlük rutinlerine dönebilmek mümkündür.

Koroner Anjiyografi veya Stent İşleminden Sonraki Süreçte Nasıl Davranılmalı?

İşlem yerinde kanama olmaması için ıkınılmaması, işlemden sonra sıcak havuz-küvet-jakuziye girilmemesi, kasıktan  yapıldı ise o bacak üzerine 1-2 gün kuvvetli basılmaması ,bir süre ağır kaldırılmaması önerilmektedir. Beraberinde verilen tedavi protokolüne harfiyen uyulmalıdır.

Taburculuktan 24 saat sonra ılık bir duş alın. İlk duşunuzu alırken kasık veya kolunuzdaki tamponu ıslatıp alın. Sıcak suyu direkt kasık bölgesine tutmayın. Vücudun doğal tıkacını engelleyebilirsiniz. Merdiven çıkarken kasık bölgesini destekleyin (ilk 2 gün). Öksürürken kasık bölgesine elinizle hafifçe bastırın (ilk günler).
Pansumana ihtiyaç yoktur.
Hafif bir morluk 4 hafta sürecektir.
1 cm çapında sertlik doğaldır.


“Eğer aşağıdaki durumlardan biri söz konusu ise hekiminize başvurunuz!”
5cm büyüklüğüne yakın şişlik
10 cm den büyük morluk
Ele gelen, pulsasyon veren veya kedi sırtını okşadığınızdaki titreşime benzer bir his,
Geçmeyen ağrı
Akıntı, kanama
Koroner anjio için giriş yeri olarak kullanılan bacak veya kolunuzda şişlik yada kızarıklık olması.

Birçok vakada stent işlemlerinden sonra çok hafif ağrı olabilir. Bu artarsa veya eforla yayılım ya da artış gösterirse kalp doktorunuza müracaat edin.
Koldan işlem yapılmış ise o kolunuzu birkaç gün aşağıya sarkıtmayın. Hafif ağrı doğaldır. Ağrı artarsa ve kolda kızarıklık olursa hemen doktorunuza başvurun. Radial arter trombozu (tıkanması yada spazmı) geliştiğinin göstergesi olabilir.
Aksi söylenmedikçe 2 gün evde istirahat edin. Bu sürenin ilk 12-24 saatini daha çok yatarak, diğer zaman dilimini ev içinde dolaşarak/oturarak geçirin. Sonrasında yemekten 1.5 saat sonra düz yolda ve serin saatlerde; önce 20 dk, 4-5 gün sonra ise 40 dk. yürüyün. Yürüyüşlerde asla ağrı olacak mı diyerek kendinizi test etmeyin.
1-2 hafta araç kullanmayın
Bol sıvı tüketin